Nadat de koopkracht vorig jaar met 1 procent was verslechterd, valt er dit jaar opnieuw een fors koopkrachtverlies te verwachten, zo voorspellen economen van ING en de Rabobank.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dinsdag bekend dat de koopkracht in 2012 het sterkst daalde in 28 jaar.
Theo Smid van de Rabobank rekent voor 2013 op een koopkrachtverlies in de orde van grote van het verlies dat vorig jaar werd gerealiseerd. “Waarschijnlijk loopt de koopkracht zelfs iets harder terug.”
Smid verwacht dat vooral de kortingen van pensioenen bij 66 fondsen begin dit jaar gaat doortikken in het koopkrachtverlies. “Dat treft een grote groep mensen. Bij de metaalfondsen bedroeg de korting wel 7 procent”, benadrukt de Rabo-econoom. Ook de lonen lijken momenteel iets harder omlaag te gaan en de oplopende inflatie verergert volgens Smid de daling van de koopkracht.
Minder lastenverzwaringen
Bij ING is de verwachting iets optimistischer. Econoom Marten van Garderen denkt dat de koopkracht dit jaar juist iets minder hard achteruit holt dan vorig jaar. Hij gaat uit van een daling tussen de 0 en 1 procent.
"In 2012 waren er grote lastenverzwaringen. Denk aan ingrepen in de kinderbijslag, de btw, de eigen bijdrage in de zorg en andere toeslagen. Nu vinden er minder van dit soort verhogingen van de lasten plaats."
Koopkrachtcijfers CPB
Het Centraal Planbureau (CPB) raamde onlangs ook al dat het koopkrachtverlies zou afzwakken dit jaar. In 2013 neemt het naar verwachting met 1,25 procent af, tegen een daling van 2,5 procent vorig jaar.
De koopkrachtcijfers van het CPB en CBS verschillen altijd. Het CPB gaat uit van een 'statische koopkracht' terwijl het CBS rekent met de 'dynamische' koopkracht. Het cijfer van het CBS wordt wel gezien als een meer waarheidsgetrouwe weergave, omdat hierin ook rekening wordt gehouden met het carrièrepad van mensen. Maar om het eenvoudiger te maken gaan de discussies in de politiek altijd over de 'kale' statische koopkracht waarin zaken als promotie, samenwonen, scheiden en het krijgen van kinderen niet zijn meegenomen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl